Blog

Mantolama Nedir ?

Mantolama, bina dış yüzeyine yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır. Isı yalıtım sistemindeki temel prensip; iki farklı sıcaklıktaki ortam arasında ısı geçişinin engellenmesi ve ısı kaybının önüne geçilmesidir.

Mantolama Nasıl Yapılır ?

Mantolama uygulanış itibariyle birtakım proses ve işlemlerin peşisıra yapılması gereken bir yalıtımdır. Bu uygulamayı işleyiş olarak iki bölümde inceleyebiliriz.

İlk basamak yüzey hazırlığıdır. Bu aşamada uygulama yapılacak yüzeyin, mantolamaya hazırlanması yapılır. Yüzeyde varsa çatlak kırık yıkılmış olan bölümlerin onarılması, yüzeylerinin tamamen kurutulup temizliğinin yapılması ardından uygulama aşamasına geçilir.

İkinci basamak ise uygulamadır. Mantolama, uygulayış olarak üç farklı ürünle yapılabilir. Bunlar EPS (Beyaz Köpük), XPS ( Extrüde Polystren Köpük) ve Taşyünü’dür.

Bu üç üründen birisi seçilerek uygulamaya başlanır. M2 de minimum 5 kg yapıştırıcı, 5 kg sıva ve 3 kg dekoratif sıva ile uygulama yapılır. Burada belirtilen rakamlar minimum miktarlardır. Yapılacak yerin konumu, coğrafi bölgesi yada iklim şartları, bina yüksekliği gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Dübelleme işlemine başlanarak m2 de 6 adet dübel ile dübellenir. EPS ve XPS te Plastik çivili dübel, Taşyünü nde ise Çelik Çivili Dübel kullanılır.Şaşırtmalı uygulama ardından 160 gr file ile donatı filesiyle kaplanır. PVC Köşe profilleri ile köşelerden nizami olarak çıkarılır.Bu işlemin ardından kurutulan yüzeye dekoratif sıva ile yeniden mineral sıva işlemi yapılır. Arkasından ise boya astarı ve son olarak ta boyanma işlemi bitirilir.

Mantolama İşe Yarar mı ?

Mantolama yapılmamış binalarda ısı kaçakları meydana gelir. Bu gereksiz enerji tüketimine ve dolaylı maliyetlere sebep olur. Mantolama yapılan binaların dışında bir bariyer oluşur ve hava kayıplarına neden olan boşluklar ve çatlaklar doldurulur. Tekniğine uygun ısı yalıtımı uygulaması %50 enerji tasarrufu demektir.

Mantolama Maliyeti Nedir ?

Ortalama mantolama maliyeti günümüz şarltarında sürekli değişen fiyatlar neticesinden sabit değildir. Ancak kabalama bir tabirle ortalama üç yıllık bir kullanımın ardından ilk yaptırım maliyetini ödeyerek bütçeye pozitif olarak dönüş sağlamaya başlar

Bize Ulaşın

Detaylı bilgi ve daha fazlası İçin