Mekanik izolasyon terim manası olarak mekanik oda yalıtımı, kazan dairesi yalıtımı ve soğutulmuş su sistemi yalıtımı ile değiştirilebilir. Mekanik yalıtım, bir bina veya endüstriyel tesiste ısıtma, soğutma ve kullanım suyu sistemlerini oluşturan bileşenleri yalıtmaktır.
Mekanik İzolasyon Nasıl Yapılır ?
Mekanik yalıtım temel bileşenleri itibariyle Camyünü, Kauçuk veya Polietilen ürünler ile yapılır. Uygulama yapılacak yüzey toz, nem , pas gibi dış etkenlerden temizlenerek ortamın hazırlığı yapılır.
Sıcak hatlarda genellikle Camyünü, Soğuk hatlarda ise Kauçuk ürünleri tercih edilir. Buradaki temel gaye boru içindeki sıvı sıcaklığının minimum kayıpla hedef noktasına iletilmesidir. Buda yalıtım verimliliği terimini karşımıza çıkartmaktadır. Çünkü her sistem kendi özünde bağımsız olmakla beraber kullanılacak ürün ve ürün kalınlığı değişkenlik gösterebilir.
Doğru kalınlık ve ürün , yapılan tüm hesaplamalar ardından teknik ekip tarafından bulunarak bu doğrultuda ürün seçilmesi tavsiye edilir. Uygulamayı yapan teknik ekip ise seçilen ürün türüne bağlı olarak bant, yapıştırıcı veya kaplama ürününü hazırlar.
Camyünü boru izolesinde “Folyo Bant” , kauçuk boru izolesinde ise “PVC Bant” kullanılır. Bu bantlar diğer ürünle geçiş yapılan dilatasyon ve kuşak olarak atılır. Uygulama sağlığı için yeterli bant kullanımı esastır. Zira yıllar içerisinde ortam sıcaklığı ve tozu , yalıtımın yapısına zarar vermemesi için bantlamanın nizami ve yeterli yapılması şarttır.
Mekanik İzolasyon Maliyeti Nedir?
Mekanik, başlı başına bir inşaat kalemidir. Bu kalem Tüm maliyetin %20-30 arasındadır. Yalıtım ise mekanik kaleminin içinde %5-10 gibi bir bütçeye sahiptir. Yani kümülatif toplamda maliyet olarak oldukça az bir pay sahibi iken, işleyiş olarak sisteme oldukça büyük geri dönüşler kazandırır.