Blog

Ses Yalıtımı Nedir ?

Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, katı, sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur.
Ses bir enerji türüdür. Ses titreşimle oluşur, titreşimi enerjiye dönüştürür.

Ses, anlamlı ve düzenli bir kaynaktan çıktığında hedef tarafından rahatsız edilmeden duyulabilen bir enerjidir.

Gürültü ise sesin yüksek düzeyde frekansla hedefi rahatsız edici ve engelleyemediği bir enerjidir.

Özellikle insanların toplu yaşama geçmeleriyle birlikte konutlardaki en büyük problem bu olmuştur. Alt kattan üst kattan veya yan komşudan gelen sesler, uygun yalıtım yapılmayan haneler için çok büyük bir problem haline dönüşmüştür.

Ses yalıtımı ise uygun ve doğru ürünleri yerinde kullanarak istemsiz işittiğimiz enerjiyi sönümlemektir.

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?


Ses yalıtımı iki aşamada yapılır. Bunlardan ilki duvar arası ikincisi ise yatay zemindedir. Duvarlarda bims veya tuğla arasına mineral yün veya taşyünü kullanarak yapılır.
Burada özellikle düşük yoğunluk malzeme tercih edilmelidir. Çünkü malzeme düşük yoğunlukta sünger gibi davranırken yoğunluk arttıkça tahta etkisi dediğimiz iletim şekliyle
sesi iletebilmektedir.

Zeminde ise polietilen şilte kullanarak perdah beton ile şap betonunun arasına serilmek suretiyle yapılmaktadır. Bu hem sesin iletimini hem vibrasyonu hemde ısı yalıtımı
alanında pozitif kazanımlar elde ettirir.

Sonradan Ses Yalıtımı Yapılır mı ?

Bu ürünlerin kullanılmadığı yapılarda ses yalıtımı yapılması mümkündür. Ancak uygulama sağlığı bakımından imalat aşamasında yapılması daha doğrudur. Lakin şartlar buna el vermiyorsa oturulan konutlar içinde bu uygulama kısmen yapılabilir. Zemin ve yan duvarlarda bir kafes oluşturularak bu uygulama yapılır.
Teknik destek için tarafımıza ulaşmanız durumunda daha detaylı bilgi verebiliriz.

Bize Ulaşın

Detaylı bilgi ve daha fazlası İçin